AKTUELNO

Tačno pre 20 godina, 24. marta, začule su se prve sirene, a prva bomba pala je u 19 i 45 sati. Tako je otpočela akcija "Milosrdni anđeo" NATO bombardovanja SRJ. Gosti Dnevnika TV PINK tim povodom su Miroslav Lazanski, vojnopolitički analitičar, Vidosav Kovačević, general u penziji, potpukovnik Đorđe Ivanov i pilot Zoran Milivojević.

- U prvom talasu šest američkih bombardera B52H iz Velike Britanije lansiralo je 27 krstarećih raketa, a u prvoj večeri NATO je oborio tri naša MIG-a 29. U prvih par dana intenzitet naleta NATO alijanse je bio otprilike 100 naleta dnevno, da bi u kulminaciji agresije bilo 300 poletanja dnevno. Ukupno je izvrešeno 27 800 avio poletanja, 70 odsto avio udara je izvršila američka avijacija – rekao je Lazanski.

Kako kaže, Srbija kao država izvinjenje nikada nije dobila, a ističe da je ovo bio čist zločin protiv mira iz kojeg su proistekli svi kasniji zločini.

- Ne očekujem da se izvine jer bi to značilo da su napravili veliku grešku. Oni smatraju da nisu u poziciji da bi se izvinili Srbiji. Iluzorno je čekati neko njihovo kajanje. Kada bi priznali zločin to bi bio uvod da se uđe u proces naplate ratne štete, a to im ne pada na pamet da rade – rekao je Lazanski.

Foto: TvPink Printscreen

Diplomata Zoran Milivojević, rekao je da ne treba očekivati nikakvo izvinjenje i da zapadna alijansa promeni stav zbog čega je izvršila agresiju u to vreme na SRJ.

- Radilo se o jednoj geo strateškom konceptu, u vremenu kada smo imali unipolarni svet i nastojanje da se potpuno ovlada prostorom i sadržajem u prostorima. Agresija je sprovedena u jednom geostrateškom mozaiku koji je podrazumevao da se i Jugoslavija, koja je htela da ostane suverena i nezavisna, a koja nikoga nije ni dirala ni uznemiravala, ipak nije htela da uključi u koncept tranzicije u istočnoj Evropi posle pada Berlinskog zida. To je bila suština njihove namere – rekao je Milivojević.

Kako kaže, nigde u izjavama ne možemo da čujemo izvinjenje državi Srbiji niti da dovode u pitanje da li je to bilo potrebno, ispravno, niti da li je bilo neophodno.

Foto: TvPink Printscreen

- Nato je tada prvi put izašao iz svog sopstvenog ugovora. Izašli su na teren koji ne pokriva ugovor o NATO-u. Pokušaj da se intervrencija inauguriše kao deo međunarodnog prava korišćen je, i oni su kasnije na osnovu te agresije takođe prisutni i u Avganistanu, Libiji i tako dalje. Ključna stvar je što su obezbedili smisao opstanka NATO-a kao sistema – rekao je Milivojević.

Vidosav Kovačević, general u penziji, izrazio je zadovoljstvo što država i vlast dozvoljavaju da kažemo svoje mišljenje, kao i da obeležavamo sećanje na tu agresiju i naše podvige.

- To jedinstvo državne vlasti, naroda i vojske je bilo neviđeno. Naši podvizi su bili neviđeni i uspeli smo 78 dana da pružamo otpor i to su naši uspesi koje moramo da cenimo – rekao je Kovačević.

Kako kaže, neki pokazatelji govore da su 700 puta bili jači od nas, ali kako kaže, mi smo bili primorani da se snalazimo, i dodaje da smo uspeli da im zadamo itekakve muke.

Foto: TvPink Printscreen

Pilot, potpukovnik Đorđe Ivanov, rekao je da je radio kao pomoćni pilot, da su znali vrlo dobro ko ih je napao, da su znali ko je sa druge strane i da su morali da se snalaze.

- Izmestili smo se iz operativnog centra, informacije su kasnile. Samo sat vremena od tomahavki presellili smo se iz centra. Poleteli su svi piloti, išli smo u sigurnu smrt, ali niko nije rekao ne, svi su poleteli. Imali smo samo život da damo. Morali smo da igramo na mudrost i da se snalazimo. Pravili smo makete, koje su nažalost već trebale biti pripremnjene, ali eto ostalo nam je za nauk da uvek budemo spremni – rekao je Ivanov.

Kako kaže, okupili su modelare iz Pazove, igrali smo šah sa NATO generalima, šest maketa je napravljeno, pet je potpuno uništeno, dve rakete koje su ispaljene koštaju oko 300 hiljada dolara, a maketa oko 2000 evra.

#TvPink

#bombardovanje

'